Закони и регулативи за приколки во Монтана

Christopher Dean 04-08-2023
Christopher Dean

Ако често се наоѓате себеси како влечете тешки товари низ вашата држава, веројатно имате идеја за државните закони и правила што важат за тоа. Некои луѓе можеби не знаат дека понекогаш законите може да се разликуваат од држава до држава. Ова може да значи дека можеби сте легални во една држава, но кога ја преминувате границата може да бидете повлечени поради прекршок што не го очекувавте.

Во оваа статија ќе ги разгледаме законите за Монтана кои може да се разликуваат од државата од која можеби се возите. Исто така, може да има прописи за кои не сте знаеле како роден во државата, а кои би можеле да ве извлечат. Затоа, прочитајте и дозволете ни да се обидеме да ве заштитиме од скапите билети.

Дали треба да се регистрираат приколки во Монтана?

Во државата Монтана законот вели дека секое и сите моторни возила мора да бидат регистрирани. Ова го вклучува, но не е ограничено на следново:

Исто така види: Дали ви треба контролер на сопирачките за да влечете приколка? Сè што треба да знаете
 • Motor Homes
 • Motorcycles
 • Quadricycles
 • Travel Trailers
 • Utility Приколки

Бирото за услуги на возила во Монтана е одговорно и за регистрација и за наведување на сите моторни возила во државата. Двете работи генерално се прават во исто време, со исклучок на пикап камперите кои бараат само титула, а не регистрација.

Осигурувањето на приколки не е услов во државата, туку вашето автомобилско осигурување нема да покрие штета или предизвикана од вашата приколка. Ова значиможеби ќе сакате да размислите да ја осигурате приколката со осигурување од одговорност за да избегнете потенцијално скапи несреќи.

Општи закони за влечење на Монтана

Ова се општи правила во Монтана во врска со влечењето што може да ги прекршите доколку сте не се свесни за нив. Понекогаш може да се извлечете со прекршување на овие правила затоа што не сте ги знаеле, но не можете да претпоставите дека тоа ќе биде така.

Нема посебни закони во Монтана во врска со општо влечење, но кога е тоа случај тогаш ќе важат основните правила на сообраќајот. Ако е нелегално во автомобил без приколка за влечење на автопат, веројатно нема да биде прифатливо при влечење.

Правила за димензиите на приколката во Монтана

Важно е да се знаат државните закони кои ги регулираат големините на товари и приколки. Можеби ќе ви требаат дозволи за некои товари, додека други можеби не се дозволени на одредени видови патишта.

 • Не можете да се возите или да живеете во приколка додека се влече по јавните патишта во државата.
 • Вкупната должина на влечното возило и приколката не може да надмине 65 стапки.
 • Максималната должина на приколката не е наведена.
 • Максималната ширина за приколка е 102 инчи.
 • Максималната висина на приколката и товарот е 14 стапки.
 • Патнички возила кои тежат под 2.000 фунти. може да влече една приколка која не надминува 65 стапки во должина. Комбинации од три единици се дозволени само ако задната единица има отцепувањесопирачките, а тие не можат да надминат 95 стапки во вкупна должина.

Закони за кукање и сигнал на приколката Монтана

Постојат закони во Монтана кои се однесуваат на кукањето на приколката и безбедносните сигнали прикажани од приколката. Важно е да бидете свесни за овие закони бидејќи тие се засновани на безбедноста, па може да носат потенцијално големи казни.

Приколки со тежина од 3.000 фунти. или помалку мора да има челичен сигурносен синџир или кабел со дијаметар од најмалку ¼ инчи. Ова е за да се осигура дека ако штекерот за топка и конекторот откажат, влечната лента нема да падне на земја што може да предизвика лоша несреќа ако се движите со брзина. Овој ланец треба да се поврзе со рамката на возилото, а не со куката со топката.

Закони за осветлување на приколки во Монтана

Кога влечете нешто што ќе ги прикрие задните светла на вашето влечно возило, важно е да можете да ги пренесете вашите претстојни и сегашни дејства во форма на светла. Ова е причината зошто постојат правила во врска со осветлувањето на приколката.

Приколка со тежина од повеќе од 3.000 фунти. Бруто масата на возилото мора да има:

 • 2 пропустливи светла на предната страна и 1 на секоја страна;
 • 2 странични маркери, 2 странични рефлектори, 1 напред или во близина и 1 на или во близина на задниот дел;
 • 2 клиренски светла со 2 рефлектори на задната страна — 1 светилка и 1 рефлектор сместени на секоја страна.
 • Приколка со столб што тежи повеќе од 3.000 фунти. мора да има:
 • 1 странично светло за маркер и !клиренс на секоја страна од предната, страничната и задната страна
 • 2 рефлектори на задниот дел од приколката со столб или оптоварувањето на секоја страна.
 • Приколка или приколка со столб што има бруто возило Тежина од 3.000 фунти. или помалку мора да има
 • 2 задни рефлектори 2 стоп светла.
 • 1 светло на секоја страна.

Монтана ограничувања на брзината

Кога ќе дојде до ограничувања на брзината ова варира и зависи од објавените брзини на одредена област. Очигледно не треба да го надминувате објавеното ограничување на брзината во ниту една област. Кога станува збор за нормално влечење, нема специфични различни ограничувања, но се очекува брзината да се одржува на разумно ниво.

Ако вашата приколка се ниша или изгуби контрола поради брзината, може да бидете повлечени над дури и ако сте во рамките на објавените граници. Ова е затоа што приколката може да претставува закана за јавната безбедност и од вас ќе биде побарано да ја намалите брзината.

Закони за огледалата за приколки во Монтана

Правилата за огледалата во Монтана не се наведени иако се веројатно е потребно и може да ве влечат ако немате или се неупотребливи. Ако вашиот поглед е загрозен од ширината на оптоварувањето, можеби ќе сакате да размислите за проширување на постоечките ретровизори. Овие можат да бидат во форма на продолжувачи на ретровизорите кои се забиваат на веќе постоечките крилни ретровизори.

Огледалото на моторното возило мора да му покаже на возачот поглед на автопатот зад нив на 200 стапки .

Монтана кочницаЗакони

Сопирачките на вашето возило за влечење и потенцијално на вашата приколка се важни за безбедноста на секоја операција на влечење. Погрижете се да ги исполнуваат државните упатства и да се придржуваат до наведените правила за употреба на пат со приколка.

 • Приколки и приколки со столб што тежат 3.000 фунти. или повеќе мора да имаат доволно сопирачки на тркалата. Ако вкупната тежина на приколката(ите) е 40% или помала од онаа на бруто тежината на возилото на влечното возило, тогаш сите тркала на приколката мора да имаат сопирачки.
 • Приколки што се опремени со воздушно или вакуумско активирање сопирачки, како и оние кои тежат повеќе од 3.000 фунти. мора да има сопирачки кои автоматски ќе се вклучат ако приколката се оттргне од влечното возило. Овие сопирачки мора да останат вклучени најмалку 15 минути.
 • Сите влечни возила и приколки мора да имаат еден уред кој може истовремено да работи со сите работни сопирачки.

Заклучок

Постојат голем број закони во Монтана кои се однесуваат на влечење и приколки кои се дизајнирани да ги чуваат патиштата и учесниците во сообраќајот безбедни. Државата Монтана е многу специфична кога станува збор за нејзините правила за осветлување на приколките. Ова значи дека тие знаат да избегнуваат збунетост на патиштата за оние кои возат зад овие возила за влечење.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да бидат исто толку корисни заВие колку што е можно.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Исто така види: Која големина се завртките за регистарски таблички?

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.