Како да проверите дали работи приклучокот за приколка

Christopher Dean 08-08-2023
Christopher Dean

Содржина

Дали се прашувате како да проверите дали работи приклучокот за приколка? Ако е така, дојдовте на вистинското место. Без оглед на типот на приколка што го имате, изложеноста на нечистотија, нечистотија, дожд, снег, па дури и сонце може да предизвика дефекти кај светлата на приколката.

Возењето наоколу со неисправни стоп светла може да биде неверојатно опасно. Не само што ризикувате да доживеете сообраќајна несреќа, туку и може да бидете подложени на парична казна. Но, како да ги тестирате светлата на приколките? Тоа е она што сакаме да го покриеме во овој водич, па ако сакате да дознаете повеќе, само продолжете да читате!

Тестирање на светлата на приколката

Светлата на вашата приколка мора да бидат работи правилно за да се осигура дека другите возачи можат да ве видат како сопирате и да сигнализирате лево или десно. Ако се чини дека светлата на приколката се неисправни, постојат неколку начини сами да го дијагностицирате и решите проблемот.

Исто така види: Што значи предупредувањето за услугата StabiliTrak и како да го поправите?

Првиот чекор е да побарате некој да ви помогне да проверите дали светлата функционираат. Ако не се, постојат алатки дизајнирани да ги проверуваат контактите и жиците во колото на приколката. Погледнете ги чекорите подолу за тестирање на конекторот за приколка.

Како да го тестирате приклучокот за приколка

Тестирање на светлата

Прво, тестирајте ги светлата на приколката и нека провери некој дали функционираат. Вклучете го камионот или влечното возило додека приколката е поврзана и приклучете ја жицата на приколката во конекторот.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Мејн

Следно, притиснете ги сопирачките, двете трепкачи и алармните светла додекадали ги тестирате жиците на приколката со батерија?

За да ги тестирате жиците на приколката користејќи батерија, поврзете го позитивниот приклучок на батеријата со позитивната жица на приколката, а негативниот приклучок на батеријата со негативна жица на приколката.

Со тоа се создава коло што овозможува струјата да тече околу системот. Ако светлата на вашата приколка се запалат, тоа значи дека жиците работат правилно. Но, ако не го направат тоа, тоа значи дека има проблем со жиците.

Дали можете да ги тестирате светлата на приколката без возило?

Тестирање на светлата на приколката без возило можеби не е толку едноставно како да го правите тоа со возило. Сепак, тоа може да се направи, само ќе треба да го вклучите задното светло на приколката со помош на батерија на возилото.

За да го направите ова, едноставно откачете ги приклучоците на приколката и користете ги жиците на иглата за да ви помогнат во наоѓање на дупките што сакате да ги тестирате. Ќе ви требаат и неколку жици за да ги прикачите приклучоците на батеријата.

Поврзете ја негативната дупка со негативниот приклучок на батеријата и позитивната дупка со позитивниот приклучок на батеријата - светлата што се прикачени на отворот за игла треба да доаѓаат на. Повторете го овој процес со другите дупки.

Завршни мисли

Поголемиот дел од времето, можете сами да ги поправите или тестирате светлата на приколката следејќи ги чекорите погоре. Сепак, може да има моменти кога ќе треба професионално да го поправите.

Ова е високо препорачливоако сте ги испробале основните тестови и сè уште не можете да го дијагностицирате проблемот, бидејќи обидот сами да го поправите може да резултира со поголема штета.

Извори

// poweringautos.com/how-to-test-trailer-lights-with-a-battery/

//housetechlab.com/how-to-test-trailer-lights-with-a-multimeter/

//www.wikihow.com/Test-Trailer-Lights?amp=1

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време собирајќи, чистејќи, спојувајќи , и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

вашиот помошник стои зад возилото за да провери дали светлата работат правилно.

Светлата на приколката треба да одговараат на задните светла на возилото за влечење. Ако некои од светилките не работат, забележете ги неисправните.

Замена на сијалицата

Ако едно светло не работи, тоа може да се должи на разнесена сијалица. За да го поправите ова, извадете ги завртките на предната плоча што се наоѓаат над светлото на приколката, користејќи шрафцигер. Отшрафете ја неисправната сијалица и префрлете ја за сијалица што има исто ниво на напон.

Потоа, вторпат тестирајте ги светлата на приколката со притискање на сопирачката во вашето влечно возило. Ако светлата сè уште не работат, тоа значи дека има проблем со жиците.

Исклучете ја приколката

Следно, исклучете ги синџирите што ја прицврстуваат приколката и влечно возило и подигнете ја бравата што може да се најде на предната страна на приколката. Свртете ја рачката во насока на стрелките на часовникот и подигнете ја за да ја турнете приколката подалеку од влечното возило.

Исклучете го црниот кабел што е поврзан со влечното возило - ова ќе ви овозможи да ја тестирате секоја врска поединечно. Погрижете се да го заглавите предното тркало кога го исклучувате бидејќи може да падне напред.

Исто така, важно е да се откачат приколката и влечното возило за да не се сокријат проблеми со жицата за заземјување.

Приклучете тестер на светлина во конекторот

Следно, проверете дали забите на тестерот за светло се наредени соприклучете го браникот на возилото за влечење, а потоа приклучете го тестерот во конекторот. Ако тестерот стане жолт или црвен, тоа значи дека има проблем со конекторот наместо со светлата на приколката.

Погрижете се осигурувачот да не е издуван проверувајќи дали работат светлата на возилото за влечење:

 • Избришете ги контактите на конекторот со партал и средство за чистење контакти за да ги решите потенцијалните проблеми со приклучокот.
 • Ако не можете да го дијагностицирате проблемот, можеби ќе треба да го однесете кај професионалец за да може жиците да се испита.

Побарајте скршени жици

Некои од жиците на приколката може да се заматени бидејќи навлегуваат во рамката на приколката. Ако не можете да видите никакво оштетување на жиците или се сомневате дека внатрешните жици се изнемоштени или скршени, ќе треба да ја однесете вашата приколка кај професионалец. Некои работи што треба да ги запомните:

 • Кафеавата жица е за задните светла.
 • Белата жица е жица за заземјување за приколката.
 • Жолтата жица е за левото стоп светло и левото светло за вртење.
 • Зелената жица е за десното стоп светло и трепкачот.

Тестирање на континуитет со мултиметар

Прикачете го мултиметарот

Променете го мултиметарот во режим на континуитет. Вашиот прирачник за мултиметар ќе ви каже како изгледа иконата за континуитет.

Исечете ја црвената жица од мултиметарот и поврзете ја со контактот што е прикачен на зелената жица во внатрешноста наприклучок за приклучок за приколка. Проверете дали жиците се доволно долги за да можете да стигнете до задниот дел од приколката.

Отвртете го неисправното капаче на светлото

Ако капачето на светлото е сè уште вклучено, вие Ќе треба да го одвртите за да можете да ги достигнете контактите на жицата внатре во светлото. Со помош на шрафцигер, извадете ги завртките во сите агли на капачето. Потоа отстранете го капачето за да ги пронајдете контактите на жицата и сијалицата внатре. Оставете го капачето настрана за да не се изгуби.

Поврзете ги мултиметарот и зелениот контакт

Допрете го контактот и другата жица на мултиметарот заедно под светлото за да направи тест за континуитет. Континуитетот треба да биде околу 0,6-,7 оми.

Ако не добивате отчитување кога ја допирате црната жица и контактот на приколката, тоа значи дека одредената жица е прекината. Професионалец може повторно да ги поврзе светлата за вас.

Повторете го истото со другите жици

За да го тестирате остатокот од системот за жици, исклучете го мултиметарот и зелениот контакт на приклучокот на приколката, а потоа повторно прикачете го мултиметарот на кој било контакт што треба да го тестирате.

Следно, допрете ја црната жица на мултиметарот и контактот со истата боја заедно под задното светло на приколката. Продолжете да ја тестирате секоја жица за континуитет додека не наидете на една што не работи.

Ако се чини дека системот за жици е во добра состојба, можеби ќе треба да ги поправите или исчистите контактите на жицата на приклучокот. Или, може да има проблем со вашиотконтинуитет на возилото за влечење.

Поправање и чистење на жичените контакти

Избришете ги контактите

Нежно изгребете ги контактите на приколката жица со шкурка од 150 гриз за да се ослободите од акумулацијата што може да ја запре врската. Повторете го овој процес на контактите на конекторот на возилото. Овој процес трае само околу 10-30 секунди, само внимавајте да не се стругате премногу силно бидејќи може да ги оштетите контактите.

Нанесете маснотии и средство за чистење контакти

Контакт со спреј средство за чистење на контактите на приклучокот и секое светло на приколката за да се отстранат остатоците и нечистотијата што би можеле да влијаат на поврзувањето. Потоа, нанесете голема количина диелектрична маст на контактите на приклучокот на приколката и на светлата за да ја зголемите циркулацијата.

Подмачкувањето и чистењето на контактите може да ги подобри проблемите со затемнувањето што ги имате со светлата на приколката.

Поврзете ја приколката со возилото за влечење

Спуштете ја приколката на влечното возило и поврзете ја жицата назад во конекторот на возилото, а потоа вклучете го возилото и повторно тестирајте го секое светло на приколката.

Ако сè уште не функционираат, можеби ќе треба да ја однесете приколката кај професионалец за да го открие проблемот со жици или кола. Дијагностицирањето на проблемот значи дека можете побрзо да ја поправите вашата приколка.

Како да тестирате дали приклучокот на приколката работи со мултиметар

Тестирање за заземјување

Првото нешто што треба да направите е да се исклучитеприклучоците на приколката. Ќе откриете дека осветлувањето е поврзано со три дупки за секој позитивен конектор. Има и дополнителен отвор за негативен конектор.

Повеќето неисправни светла на приколката се предизвикани од слаба врска со заземјување. За да ја тестирате врската со заземјување, извадете ги двете сонди од мултиметарот - црвената е за позитивното поврзување, а црната е за негативното.

Погрижете се да се приспособите на поставките за оми на вашиот мултиметар и вие можеби ќе треба да се спојат сондите заедно за да се увери дека тие работат. Поврзете ја црната сонда и приклучокот за негативниот приклучок и црвената сонда со заземјувањето. За доволно заземјување, мултиметарот треба да чита околу 0,3 оми.

Тестирање на приклучоците на приколката

Ако сте откриле дека заземјувањето е соодветно, ќе треба да тестирајте го приклучокот на приколката за да бидете сигурни дека прима напон. Погледнете го конекторот и запознајте ги различните жици за секое светло.

Некои од нив може да имаат контролни етикети на нив, но повеќето ќе имаат само шифра на боја - на пример, белата жица е за приклучокот за заземјување. На повеќето приколки, трепкачите и стоп светлата функционираат заедно, што значи дека има четири жици - заземјување, паркирно светло и трчање.

Другите две се за трепкачите и сопирачките. За да ги тестирате приклучоците на приколката, свртете го мултиметарот до поставките за DC волти. Следно, прикачете ја црната сонда на негативататерминал и другата сонда до позитивниот игла. Потоа вклучете го светлото што е контролирано од тој пин.

Следно, поврзете ја црвената сонда со левата контрола на сигналот и вклучете ја. Ако користите батерија од 12 волти за вашето возило за влечење, вашиот мултиметар треба да има отчитување од 12 волти. Ако тоа се случи, нема никакви дефекти со приклучоците на приколката.

Тестирање на конекторот за осветлување

Следниот тест што ќе треба да го направите е конекторот за осветлување за да го откриете проблемот со системот за жици. За да го направите ова, ќе треба да ја тестирате отпорноста на системот. За да ја тестирате отпорноста, променете ги поставките на вашиот мултиметар во оми.

Проверете дали црвената и црната жичка се правилно поврзани со мултиметарот. Потоа, исклучете го приклучокот на приколката и поставете ја црната сонда на приклучокот за заземјување и црвената сонда на секоја точка.

Работи што треба да ги имате на ум кога ги тестирате светлата на вашата приколка со батерија

Кога ги тестирате светлата на приколката со батерија, има неколку работи што треба да ги имате на ум:

 • Проверете дали сијалиците се правилно поставени и работи.
 • Проверете дали вашата батерија е целосно наполнета.
 • Проверете дали конекторите се правилно прикачени.
 • Погрижете се да нема оштетувања на жиците.
 • Осигурете се дека подлогата е правилно прицврстена.
 • Погрижете се осигурувачите да се во добра состојба.
 • Проверете дали стоп светлата не сенеисправна.
 • Проверете дали приколката е правилно закачена за вашето возило за влечење.
 • Проверете дали работат светлата на рикверцот.
 • Погрижете се трепкачите да работат правилно.

Вообичаени проблеми со светлата на приколката

Постојат неколку проблеми што луѓето најчесто ги доживуваат со нивните светла за приколки. Најочигледно е дека светлата воопшто не работат. Ова може да биде поради лоша врска, разгорен осигурувач или расипана светлина.

Друг вообичаен проблем е тоа што задните светла можеби не се доволно светли. Ова може да биде предизвикано од проблем со жици или неисправна сијалица.

Други проблеми вклучуваат светла што треперат или се вклучуваат и исклучуваат. Ова може да се должи на лоша врска или проблем со жици.

Како да ги решите проблемите со светлата на приколката

За да ги решите проблемите со светлата на приколката, постојат неколку работи што можете направи. Прво, проверете го осигурувачот што може да се најде во жиците на приколката. Ако е издуван, заменете го со друг осигурувач со истиот рејтинг.

Следно, проверете дали има оштетување на жиците. Ако некоја од жиците е оштетена, можете или да ги замените или поправите. На крај, проверете ги сијалиците во светлата на приколката. Ако откриете дека светилките се издувани, ќе треба да ги замените.

Како да го тестирате приклучокот за приколка во 4 насоки

Ако се прашувате како да тест 4 пински приклучок за приколка на камион, ќе ви биде задоволство да знаете дека ерелативно едноставен процес. Прво, проверете дали е исклучен електричниот систем на приколката. Следно, пронајдете ги точките за тестирање на приклучокот.

Вообичаено има четири точки за тестирање на приклучокот за приколка со четири насоки - две на дното и две на врвот. Со мултиметар, измерете го напонот помеѓу секој сет на точки за тестирање. Не треба да има никаков напон помеѓу точките за тестирање ay.

Ако откриете дека има напон помеѓу точките за тестирање, тоа значи дека приклучокот не е правилно поврзан и дека не треба да се користи.

Како да тестирате 7-пински приклучок за приколка

Ако се прашувате како да тестирате 7-пински приклучок за приколка на камион, добри вести! Тоа е брза процедура и е прилично едноставна за правење! Најчесто користен метод е да се користи тест светло. Ова е уред што го приклучувате во конекторот кој има светло што светнува откако ќе заврши колото.

Можете да користите и мултиметар за тестирање на светлата на приколката. Ова е уред кој мери отпор, струја и напон.

ЧПП

Можам сам да ги поправам светлата за приколката?

Ова зависи од тоа колку е сериозен проблемот. Ако едноставно се работи за замена на сијалица, ова е нешто што обично можете да го направите сами дома.

Но, ако е покомплексен проблем, можеби е подобро да ја однесете кај професионалец за поправка. Обидот сами да го поправите може да предизвика поголема штета, особено ако не сте 100% сигурни што правите.

Како

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.