Дали ми треба приклучок за распределба на тежината?

Christopher Dean 07-08-2023
Christopher Dean

Содржина

Безбедноста при влечење е неверојатно важна кога тргнувате на пат. Не само што го штити возачот и товарот на возилото, туку ги заштитува и другите учесници во сообраќајот.

Ако претходно сте влечеле приколка без препрека за распределба на тежината, веројатно сте забележале дека приколката се ниша и сте доживеале тешкотии при управување и сопирање. Решението за овој проблем е кука за распределба на тежината!

Со овој напис, ќе можете подобро да разберете што е кука за распределба на тежината, што прави, придобивките што ги дава за вашето искуство со влечење и без разлика дали ви е потребна.

Што е кука за распределба на тежината?

Конкачот за распределба на тежината, исто така познат како кука за еквилајзер на оптоварување, помага да се распредели тежината порамномерно. Поконкретно, нивната задача е да ја дистрибуираат тежината на јазикот на приколката од браникот на возилото што влече и до оските на приколката и на возилото.

Ова е особено важно кога приколката тежи повеќе од половина од бруто тежината на возилото на вашето возило ( GVWR) - што се однесува на максималната вкупна тежина под која возилото може безбедно да работи.

Без рамнотежа на тежината помеѓу возилото и приколката, вашата способност за возење може да биде засегната, па дури и да стане опасна. Закачувањето за распределба на тежината ќе го одржи нивото на поставување на влечење со вашето возило и на тој начин ќе имате поголема контрола врз управувањето и управувањето со нишањето наЦена на штекерот за дистрибуција?

Конките за дистрибуција на тежина чинат во просек околу 200-400 долари. Некои може да достигнат и 1.000 долари. Цената ќе варира во зависност од големината и квалитетот, како и од тежинската способност на куката за топка (која може да се оцени од 1-10 тони). Поевтините спојки нема секогаш да ја вклучуваат сета потребна опрема за влечење и можеби ќе треба да ја купите одделно.

Дали кука за распределба на тежината го зголемува капацитетот за влечење?

Не. Куките или поврзаните додатоци не можат да го зголемат капацитетот за влечење на возилото. Наместо тоа, она што го прави е тоа што го одржува нивото на вашиот систем за влечење и дозволува кукавицата да функционира со полн капацитет за влечење.

Дали куката за распределба на тежината го намалува нишањето?

Да , може. Коцките што ја распределуваат тежината ја префрлаат тежината на јазикот назад на предните тркала, давајќи подобра моќ на управувањето да се бори против нишањето. Ова помага да се спречи риболовот и губењето на контролата.

Колку повеќе тежина можете да повлечете со кука за распределба на тежината?

Повлекувањето повеќе од 15% потенцијално може да го преоптовари задниот дел оската на влечното возило и помалку од 10% може да предизвика проблеми со нишањето и стабилноста. Закачувањето за распределба на тежината нема да го промени капацитетот на влечење на вашето возило за влечење.

Завршни мисли

Вашиот автомобил работи напорно за да ви придобие места, затоа не ставајте го под поголем притисок отколку што е потребно, размислете за распределба на тежинатанакуцване! Обезбедува контрола на нишањето на вашето влечно возило, го намалува трошењето на возилото и приколката, нуди побезбедно возење и многу повеќе.

Еден од овие вешти уреди никогаш нема да го влоши вашето искуство со влечење и никогаш нема да погрешите практикувајќи претпазливост.

Извори

//www.mortonsonthemove.com/weight-distribution-hitch/

//www.rvingknowhow.com/weight-distribution- hitch-for-camper/

//calgary-hitchshop.ca/blog/does-weight-distribution-hitch-increase-towing-capacity/.:~:text=What%20a%20weight%20distribution% 20hitch,strength%E2%80%9D%20and%20security%20while%20driving

//www.autoguide.com/top-10-best-weight-distributing-hitches-and-why-you-need -them

//store.lci1.com/blog/what-is-a-weight-distribution-hitch

//www.youtube.com/watch?v=xqZ4WhQIG-0

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако ги најдовте податоците или информациите на оваа страница корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

приколка.

Како работи приклучокот за распределба на тежината?

Сега знаеме дека системот за распределба на тежината е дизајниран да создаде постабилен, порамномерен погон, но како дали овој уред за влечење го прави ова? За да разбереме како функционира кука за распределба на тежината, прво мораме да знаеме што се случува со возилото кога влече приколка.

Кога ќе прикачите приколка на стандардна, задна кука, тежината на приколката ( тежина на јазикот) се пренесува на задната оска на возилото. Ова предизвикува задниот дел на вашето возило да се сквоти и напред да се крева, особено кога приколката тежи повеќе од возилото. Како што беше споменато претходно, оваа неурамнотежена поставеност може да влијае, па дури и да ја намали моќта на управувањето, влечењето и запирањето.

Спогодбите за распределба на тежината користат прилагодливи пружински шипки кои се поврзуваат од куката до оските на приколката и применуваат потпора на двете страни на вашата поставување на влечење. Овие пружински шипки вршат нагорна сила на шипката за влечење и на тој начин ја пренесуваат тежината на јазикот на сите оски и на влечното возило и на приколката.

Покрај тоа, неопходно е да се инсталира кука за распределба на тежината кога тежината на вашата приколка е поблиску до тежината на вашето возило. Откако ќе го инсталирате, сега имате порамномерна распределба на тежината што резултира со ниво на возење и поголема способност за влечење со максимален капацитет.

Придобивки од приклучокот за распределба на тежината

Ако сте некој што има патувањеприколка и без пречка за распределба на тежината, вашиот свет ќе се промени! Разговаравме за јасната придобивка од пречки во распределбата на тежината, дека тие се изедначуваат со распределбата на тежината.

Но, што друго можат да направат овие работи? Еве неколку дополнителни придобивки:

Го минимизира нишањето на приколката: Системите за дистрибуција на тежина додаваат триење на возилото, а приколката за борба против нишањето. Иако не е доволно да се елиминира нишањето, овие спојници обично имаат вградени шипки за нишање или дополнителни механизми за контрола на нишањето.

Ја зголемува ефикасноста на влечењето: Кукавицата за распределба на тежината ја балансира бруто тежината на приколката ( GTW) и тежината на јазикот. Тоа не ја зголемува вкупната тежина што може да ја издржи вашето влечно возило, но ја зголемува ефикасноста на влечењето што доведува до други придобивки.

Подобра контрола врз вашето возило: Коцките за распределба на тежината помагаат да се спречи преоптоварување на задната оска и суспензијата на влечното возило, давајќи порамно и непречено возење.

Исто така види: Кои се различните типови на приколки за приколки?

Побезбедно управување & засилувач; кршење: Без препрека за распределба на тежината, кршењето е побавно и предниот дел на вашето возило може да стане лесен и да биде насочен нагоре, предизвикувајќи го да талка. Со израмнување на товарот на сите оски, се подобрува комбинираната моќ на сопирање на влечното возило и приколката.

Го минимизира отскокнувањето на приколката: со намалување на опаѓањето на тежината на јазикот и израмнување на тежината , овие пречки може ефективно да ги минимизираатотскокнување на приколката.

Го намалува абењето на возилото & засилувач; приколка: Нерамна тежина може да предизвика оштетување на каросеријата и гумите на возилото, што може да доведе до рано абење и кинење на другите компоненти на возилото.

Компоненти на спојката за распределба на тежината

Постојат 5 главни компоненти кои ја прават колкот за дистрибуција на тежина да ја заврши својата работа, имено: ресивер за кука за приколка, стебло за распределба на тежина, глава за дистрибуција на тежина, пружински шипки и држачи за рамката.

Ајде да разберете како тие работат:

  1. Ресивер за приколка: Ова се прицврстува на рамката на вашето влечно возило (задната долна страна) и обезбедува отвор за цевка за лизгање на стеблото за распределба на тежината во.
  2. Стабло за распределба на тежината: Рамката се лизга во ресиверот за кука на приколката и е точка за прицврстување за главата за распределба на тежината. Оваа компонента доаѓа во многу падови, издигнувања и должини за совршено да одговара на нивото на вашето возило и приколка.
  3. Глава за распределба на тежината: Типот на склопот на главата ќе се разликува помеѓу различни системи за дистрибуција на тежина и ќе се прилагоди на износот на потпора што се применува на системот. Оваа компонента е место за монтирање на кукачката кука за спојката на приколката, како и за обезбедување на точката за прицврстување на пружинската шипка.
  4. Пролетни шипки: Пролетните шипки се она што функционираат со нанесување потпора и рамномерна распределба на тежината. Тие можат да бидат квадратни, кружни иоблици на бандаж.
  5. Догради за рамката: Тие се монтираат на рамката на приколката и овозможуваат безбедно монтирање на пружините. Постојат различни типови, но стандардот е обично системи со заграда или синџир.

Два типа на спојки за распределба на тежината

Постојат два основни типа на распределба на тежината допирања: округла шипка и напонска лента. И двете се разликуваат само според типот на пружинска лента што ја користат.

Кружна лента

Круглите шипки за распределба на тежината го добиле своето име според обликот на пружините и дизајнирани за лесни апликации. Кружните пружински шипки се протегаат од дното на главата на кука и аголот назад за да се прицврстат на рамката на приколката. Тие имаат малку помал клиренс, се пониски цени и се потешки за монтирање од шипки.

Пачка за шипка

Дистрибуција на тежината на шипката за шипка е квадратна форма и дизајниран да се користи со потешки товари. Наместо да се протегаат од дното на главата на кука како тркалезната шипка, тие се протегаат нанадвор и се движат паралелно со рамката на приколката. Тие обично нудат поголемо растојание од подлогата и се полесни за инсталирање.

На крајот на краиштата, има мала разлика во перформансите помеѓу двете, и двете имаат иста цел; за да ви даде поголема удобност и контрола при влечење. Главната разлика помеѓу двете се формите и начинот на кој пружините се прицврстуваат на кукаглавата.

Како да знаете дали ви треба приклучок за распределба на тежината

Ако планирате да купите приколка за патување или можеби веќе поседувате, најдобро е да набавите дистрибуција на тежина накуцване додека сте во тоа. Но, зошто треба да инвестирате во кука за дистрибуција на тежина?

Покрај фактот дека тие се за безбедност и маневрирање, тие ја зачувуваат вашата инвестиција во возилото. Ако доживеете нишање или отскокнување на приколката, може визуелно да ја видите нерамнотежата помеѓу приколката и возилото и сте принудени да возите бавно додека влечете, проблемот со распределбата на тежината може да биде одговорот на вашите проблеми.

Некои производители на возила всушност бараат кука за распределба на тежината што треба да се користи при одредена бруто тежина. Речиси сите патнички приколки со која било тежина ги бараат бидејќи нивната висина и должина ги прават склони кон неконтролирани движења.

На крајот на краиштата, кога ви треба распределба на тежината се одредува не од тоа колку тежи вашата приколка, туку од тоа колку тежи во врска со капацитетот за влечење на вашето возило. Без оглед на фактот дека можеби не сте блиску до ограничувањето на тежината, ако возењето ви изгледа потешко при влечење, потребна ви е брава за распределба на тежината.

Како да поставите кука за распределба на тежината

Пред да научите како да поставите кука за распределба на тежината, неопходно е да имате предвид три работи:

  1. Проверете дали имате пренапонски сопирачки, како одредена распределба на тежинатаприклучоците не се компатибилни со нив.
  2. Ако вашето возило за влечење е опремено со воздушни удари, пружини или автоматски систем за израмнување на товарот, проверете го вашиот Сопственички прирачник за конкретни упатства за поставување на кука за распределба на тежината.
  3. Вашето возило и приколка треба да се натоварат за патување пред да започнете со поставување. На овој начин, ќе знаете дека тежината што всушност ја влечете ќе се распредели рамномерно.

Чекор 1: Поредете го возилото за влечење до приколката

Почнете со порамнување на влечното возило до приколката на рамномерно протегање на тротоарот во права линија, оставајќи неколку метри помеѓу. Користете го приклучокот за приколка за да го спуштите или подигнете јазикот на приколката.

Чекор 2: Порамнете ја приколката и измерете ја висината на спојката на приколката

Користете ниво за да ја пронајдете совршената висина за трејлер. Ако немате, можете да користите мерка за допир за да ја проверите висината на приколката напред и назад. Следно, измерете го растојанието од земјата до врвот на спојката.

Чекор 3: Закачете ја кукачката топка

Користете кукачка топка означена за вашата приколка со проверка на големина и правилен капацитет за тежина. Потврдете дека кукачот и влечното возило се оценети за да ја влечат вашата приколка.

Прикачете ја кукачката топка на склопот на држачот за топката со подлошки и навртки за заклучување. Прочитајте ги упатствата за инсталација за правилни техники на вртежен момент на кукање или консултирајте се со продавач за инсталација.

Чекор 4: Вметнете ја рачката за распределба на тежината воресивер

Растемот за распределба на тежината може да се купи за да одговара на барањата за висина на спојката за приколка и соодветна должина. Вметнете го стеблото во ресиверот и во зависност од висината на вашата приколка, можете или да користите конфигурација за паѓање или конфигурација за кревање. Откако ќе го вметнете стеблото, прицврстете го со монтирање на иглата за влечење и штипката.

Исто така види: Замена на приклучок за приколка: Водич за чекор по чекор

Чекор 5: Ставете ја топката на стеблото

Поставете го склопот за држач за топката на кука стебло и поставете го на соодветна висина на спојката. Инсталирајте го хардверот во горните и долните дупки на држачот за топката. Сега не сакате целосно да ги затегнете навртките, само проверете дали е доволно цврсто за да не се поместува лесно држачот за топката.

Чекор 6: Инсталирајте пружински шипки

Ако куката за распределба на тежината што ја имате има систем на ланец, прикачете ги синџирите на пружините со хардверот. Проверете дали се видливи 2-3 нишки под заклучната навртка.

Вметнете пружински шипки во држачот за топката и замавнете во положбата (поредени со рамката на приколката). Користејќи ја табелата вклучена во упатствата за инсталација за да ја одредите соодветната висина на пружината, прилагодете ја лентата за да одговара на висината. Откако ќе се стави на позиција, затегнете го врз основа на спецификациите за вртежен момент.

Чекор 7: Измерете го предниот дел на возилото

Пред да продолжите, измерете го растојанието од бунарот од предното тркало на влечно возило до тротоарот. Запомнете ги точките од кои сте измериле. Ако нависината на бунарот на тркалото останува во рамките на половина инч од тоа мерење, ќе знаете дека сте постигнале правилна распределба на тежината.

Чекор 8: Поврзете ја приколката со возилото за влечење

Користете ја јазичната дигалка за да ја подигнете спојката доволно за топката да помине под неа. Потоа внимателно подигнете го вашето возило за влечење додека кукачката топка не се најде под спојката. Потоа спуштете ја спојката на топката за да се зацврсти. Сега, повторно ставете ги пружинските шипки.

Чекор 9: Инсталирајте држачи на рамката

Прво, поставете ја секоја заграда така што кога ќе го закачите ланецот од пружинските шипки, ќе работи директно нагоре и надолу и ќе го прикачи центарот на држачот. Откако ќе го пронајдете тоа место, прицврстете го држачот со затегнување на завртката за заглавување додека не дојде во контакт со рамката. Внимавајте да не го затегнете ова премногу.

Кога ова ќе заврши, држачот треба да седи правоаголно така што горниот дел и страните се во цврст контакт со рамката.

Чекор 10: Закачете ги синџирите на држачите

Со спојката заклучена, со помош на дигалката за приколка, подигнете го јазикот на приколката и задниот дел од влечното возило за да отстраните што е можно поголема тежина. Ова ќе го олесни поврзувањето на ланецот.

Откако синџирите ќе се закачат на рамката, проверете го вашето мерење од бунарот на предното тркало на влечното возило до тротоарот за да се уверите дека е на растојание од половина инч. Ја завршивте инсталацијата!

ЧПП

Колку чини тежината

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.