Што е рејтинг на бруто комбинирана тежина (GCWR) и зошто е важно

Christopher Dean 23-08-2023
Christopher Dean

Можеби не мислите дека влечењето би имало многу врска со математиката, но би се излажале. Дефинитивно постои аспект на математиката кога станува збор за безбедно и правилно влечење товар. Еден од поимите и вредностите во оваа математика се нарекува бруто комбинирана тежина или GCWR.

Што е оцена на бруто комбинирана тежина?

Вредноста бруто комбинирана тежина или GCWR е максималната дозволена тежина на целосно натоварено влечно возило. Ова е максимумот со кој возилото може безбедно да се справи без да ја загрози вашата безбедност. Оваа вредност е поставена од производителите на возилото врз основа на опширно тестирање.

Треба да можете да го најдете GCWR во упатството за употреба на вашето возило, но исто така можете многу лесно сами да ја дознаете оваа вредност. Пресметувањето на GCWR е лесно бидејќи треба само да ја додадете бруто тежината на возилото (GVW) и бруто тежината на приколката (GTW). Комбинирањето на овие две вредности ќе ви даде приближно точна проценка на вкупната тежина.

Додавањето GVW во GTW не ја зема предвид тежината на јазикот на приколката, товарот во влечното возило и патници. Тоа го опфаќа само возилото, приколката/оптоварувањето и полн резервоар со гас. Значи, за да добиете совршено читање на тежината, треба да го земете предвид товарот на возилото и патниците. Ако сакате да бидете точни, можете да ја однесете целата гарнитура на јавна вага и да ја измерите.

Исто така види: Најдобар мал теренец за влечење 2023 година

Ако се чувствувате сигурни дека целата тежина е во рамките на безбедностазона, тогаш мерењето на сè можеби не е потребно, но ако сметате дека можеби е блиску, треба да го потврдите GCWR. Ако треба да ја отстраните тежината пред да започнете со проектот за влечење, најдобро е да го сторите тоа наместо да ризикувате оштетување и потенцијална опасност.

Зошто е важна оценката за бруто комбинирана тежина?

Можеби се прашувате зошто GCWR е толку важен и одговорот е многу едноставен. Надминувањето на GCWR при влечење може да ве изложи на ризик за сериозна несреќа додека возите. Ако се обидете да влечете товар над границата, станува потешко да го контролирате вашето влечно возило. Вртењето е потешко, а безбедното запирање е загрозено.

Исто така види: Најдобрите електрични или хибридни автомобили со 7 седишта во 2023 година

Ако приколката е претешка, можеби нема да можете да ја повлечете или можеби нема да запре навреме ако треба ненадејно да закочите. Сопирачките се исто така оценети за специфични напрегања, така што нивното надминување може да предизвика оштетување или дефект на сопирачките.

Друга важна причина за одржување на GCWR во безбеден опсег е тоа што прекумерната тежина може да предизвика оштетување на оските и на приколката и на возилото за влечење . Овој тип на штета може да биде многу скап за поправка и може да ве остави вас и вашиот товар.

Заклучок

Оценката за бруто комбинирана тежина или GCWR е важен дел од математичките равенки за влечење. Тоа е показател за вкупната тежина на влечното возило со приколката и товарот. Секое возило има максимална оцена со која може да управува, па затоа е важно да се знае оваа вредност.

Не сакатеда бидат преоптоварени на вашата приколка бидејќи тоа може да предизвика штета и да биде многу опасно за вас и вашите патници. Затоа, бидете свесни за ограничувањата на вашето возило и колку тежи вашиот потенцијален проект за влечење.

Поврзете или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што е прикажано на страницата како што е можно покорисно за вас.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.