Колку чини замена на топчести зглобови?

Christopher Dean 25-07-2023
Christopher Dean

Суспензијата е она што ви гарантира удобно искуство во возењето и исто така дека можете да го контролирате автомобилот. Во оваа статија ќе разгледаме одреден аспект на суспензијата, топчестите зглобови. Ќе објасниме што се тие, што прават, како да препознаат кога се лоши и секако цената кога треба да се заменат.

Исто така види: Како да го исклучите Mykey на Ford без админ

Што е топчест зглоб?

Можеби сте слушнале на топчести зглобови во однос на човечкото тело бидејќи ги имаме во рамената и колковите. Овие топчести зглобови ни овозможуваат опсег на движење што го имаме со рацете и нозете. Топчестите зглобови на автомобилите вршат речиси иста работа.

Топката се ротира внатре во својот приклучок во сите правци што им овозможува на контролната рака и зглобот на воланот да се ротираат заедно. Оваа комбинација на топчиња и штекери се заштитени со гумени чизми кои ги запечатуваат со маст за подмачкување. Благодарение на оваа заштитна чизма, маснотијата останува внатре и нечистотијата се чува надвор. Кога багажникот не успее, сепак маснотиите протекуваат и нечистотијата може да предизвика оштетување на зглобот.

Исто така види: Каде се наоѓа катализаторот

Во суштина задачата на топчестиот зглоб е да ја држи гумата поставена на патот дури и над трнлива површина. Опсегот на движење овозможува тркалото да се движи нагоре и надолу за да ја следи површината на патот. Ако немаше топчест спој, тркалото ќе ја напушти површината на патот преку поголеми нерамнини создавајќи многу грубо и круто возење.

Како знаете дека е топчестиот зглобЛошо?

Разбирањето на знаците на одреден тип на дефект е важно затоа што може да ви помогне да излезете пред проблемот. Има некои специфични знаци на кои треба да внимавате кога станува збор за проблем со топчестиот зглоб, затоа прочитајте за да дознаете дали на вашите топчести зглобови можеби им треба внимание.

Шум од суспензија

Кога сите работи се добри и како што треба да бидат со суспензијата, треба да слушате многу малку бучава од нив кога возите преку нерамни коловозни површини и речиси ништо на мазен рамен пат. Меѓутоа, ако топчестиот зглоб почне да откажува, ова може брзо да се промени. Ако возите преку погруба површина на патот, може да почнете да слушате звук на чукање што може да укаже дека топчестите зглобови повеќе не работат најдобро.

Овој шум се случува бидејќи материјалот за перница во зглобот почнува да се истроши или можеби веќе го сторил тоа. Можеби ќе останете со метална топка која ротира без облоги и во суштина удира метал во метал. Ако го слушнете ова чукање, брзо средете ја ситуацијата бидејќи зглобот може да е блиску до целосно откажување.

Вибрации во воланот

Како што споменавме топчестиот зглоб е поврзан со зглобот на воланот на автомобилот кој како што сугерира името е поврзан со вашиот волан. Како што топчестиот зглоб почнува да откажува, тој станува полабав и движењето на топчестиот зглоб не е толку мазно.

Ќе добиете вибрации од овој истрошен зглоба ќе се забележи преку воланот. Колку подолго го оставате проблемот без надзор, толку вибрациите ќе станат поизразени.

Нерамномерно абење на гумите

Кога сите аспекти на суспензијата работат најдобро, гумите на вашиот автомобил се цврсто и рамномерно поставени површината на патот. Ова ќе значи дека абењето на гумите треба да биде рамномерно низ целата нишка. Претпоставувајќи дека сите гуми се на иста возраст и тркалата се подредени, тогаш не треба да видите вистинска разлика од едно до друго.

Кога топчестиот зглоб ќе почне да откажува, сепак гумата со која работи не се движи горе-долу како што треба преку нерамнините. Ова може да предизвика нишање и скокање, што пак може да предизвика таа гума да се истроши побрзо од другите кои сè уште имаат топчест зглоб. работи совршено, треба да можете да возите во права линија со минимален влез на воланот од вас. Меѓутоа, ако имате дефект на топчестиот зглоб, создадената нерамнотежа може да предизвика автомобилот да се движи во една или друга насока.

Тоа е позабележително при поголеми брзини и може да се најдете како постојано го повлекувате тркалото наназад како ти вози. Ова може да биде мал проблем за почеток, но може да се влоши.

Што да направите за да потврдите лоши топчести зглобови

Ако се чувствувате сигурни во вашите механички вештини и се сомневате декаимате лош топчест зглоб, тогаш можеби ќе сакате да го потврдите проблемот со физичка и визуелна инспекција. Во овој дел ќе ве водиме низ процесот на дијагностицирање на изабениот топчест спој.

  • Започнете со паркирање на вашето возило на мазна рамна површина, заглавете ја рачната сопирачка и заглавете ги задните тркала
  • Подигнете го предниот дел од вашето возило и погрижете се да го прицврстите со соодветен држач за дигалка за ваша безбедност
  • Зграпчете го долниот дел и горниот дел од гумата, нишајте го внатре и надвор движејќи се по оската на тркалото. Ќе сакате да гледате минимална до без игра ако топчестиот зглоб е во работна состојба.
  • Ако забележите звуци или тркалото се движи премногу, тогаш веројатно имате лош топчест спој на тоа тркало. Ако звукот е висок на гумата, тоа ќе биде горниот зглоб, ако е понизок, тогаш веројатно е долниот.
  • Отстранете го тркалото ако има знаци дека топчестиот зглоб е лош за да можете визуелно да го прегледате топчестите зглобови. Побарајте 'рѓа, истекување на маснотии или забележително оштетување на чизмата на топчестиот зглоб. Откако ќе дознаете што е проблемот, можете да го изберете вашиот начин на дејствување.
  • Повторете го овој процес за сите тркала.

Колку чини замена на топчест зглоб?

Во просек со делови и работна сила може да потрошите 225 $ - 375 $ долари за замена на топчест спој, така што ова не е евтина поправка, но исто така не е астрономска. Ако имате алатки и вештини сами да ја направите поправкататогаш можеби ќе ви требаат само $100 - $175 за делови во зависност од вашето возило.

Цената спомената досега се однесува само на замена на еден топчест спој, тоа не ја зема предвид можноста за други проблеми со суспензијата што може да се создадат со ненавремено фиксирање на топчестиот спој. Притисокот што се врши врз другите аспекти на суспензијата од неисправниот топчест спој може да создаде дополнителни трошоци за поправка.

Дали можете да возите со истрошени топчести зглобови?

Парите може да бидат тесни понекогаш во животот и чекаат за поправка може да биде примамлива идеја. Има некои работи со кои можете да се извлечете со одложување, но поправањето на проблемот со топчестиот зглоб не треба да биде едно од нив. Можеби мислите дека можете да се справите со трнливото возење некое време, но не се работи само за тоа.

Неуспешниот топчест спој може да го направи автомобилот тешко да се контролира и може да ве остави на ризик од сообраќајна несреќа. Колку подолго го напуштате овој вид проблем, толку тој станува полош и поголема штета може да нанесе на вашата суспензија во целина.

Поентата е во тоа што штом знаете дека на топчестиот зглоб му треба внимание, треба да добиете гледаше. Ова ќе ви заштеди пари на долг рок и може само да ве спаси од непријатна несреќа.

Заклучок

Топчестите зглобови се важни за да се вози удобност и вашата способност да го контролирате автомобилот. Тие не треба често да се менуваат, но кога ќе пропаднат, треба да ги поправите без одлагање. Ова не треба да ве чини повеќе од неколкусто долари и ќе вреди.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време собирајќи, чистејќи, спојувајќи и форматирајќи ги податоците што се прикажани на страницата за да бидат колку што е можно покорисни за вас.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.