Што е кука за влечење? Комплетен водич

Christopher Dean 01-08-2023
Christopher Dean

Без разлика дали влечете камперско возило, приколка за добиток или друго возило, потребен ви е механизам за прицврстување соодветен за задачата што е при рака. Постојат многу механизми што треба да се користат при влечење приколки за возила, RV или други приколки користејќи пикап или SUV како возило за влечење.

За да ја разберете функционалноста и придобивките од приклучоците за влечење, треба да ги разберете различните видови и како тие влијаат на ефикасноста на влечењето. Затоа, ајде да истражуваме и да разговараме за различните типови на приколки за приколки и нивното влијание при влечење тешки или гломазни приколки.

Видови на приколки за приколки

Едно од најчестите прашања што може да се запрашате е, што треба да прави приклучокот за приколка? Одговорот е едноставен. Кука за приколка се користи на возило за влечење или за враќање на возилото или за влечење товар, вклучувајќи ги и камперските RV.

Ако сакате да знаете што е кука за влечење, тоа е механизам поставен, обично на задниот крај на возило, за да се катализира употребата на приколка или ремени/шипки за влечење.

За да добиете општа идеја за кука на автомобил, треба да ги разберете различните типови механизми кои генерално се користат на влечното возило во денешно време кои се стандардни кај повеќето автомобили и резервни типови кои се користат за подобрување на ефикасноста на влечење.

Кои се некои од најдобрите приклучоци за влечење што можете да ги користите на возило што влече?

Купкање на задниот ресивер

Повеќето механизми за прицврстување на приколката се состојат од спојка на задниот приемник со aуслови за постигнување на максималниот капацитет на влечење на вашето возило за влечење и бруто тежина на приколката. Како и да е, би помогнало ако го споите одличен механизам за прицврстување со вистински работен коњ за да добиете дополнителна моќ за влечење поголеми приколки или носачи на товар.

Оценките за влечење имаат обемна база на податоци со релевантни информации во врска со оценките за капацитетот на влечење за сите возила од 1991 до 2020 година. Ако размислувате да купите автомобил за да го влечете вашиот кампер или да го користите за потешко влечење, проверете кои возила имаат најизвонреден капацитет, а потоа добијте кука за приколка што одговара на нејзините перформанси.

Референци

//www.curtmfg.com/types-trailer-hitches.Class5

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Исто така види: Најдобар камион за повлекување на петто тркало 2023 година

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

квадратен отвор на цевка компатибилен со разни додатоци за закачување. Еден од најчестите додатоци што го користи ова поставување е држач за кука за кука што се користи за влечење приколки за возила и кампери.

Сепак, можете да користите други компатибилни делови за кука за приколка што најдобро функционираат за вашата апликација. На пример, може да ја користите куката на задниот приемник за поцврсти поставувања дизајнирани за тешко влечење со соодветната спојка за приколка.

Овој механизам за кука обично се поставува на рамката на каросеријата на возилото за влечење, обезбедувајќи доволно силна точка на прицврстување за влечење приколки од мала до средна големина. Стандардните големини за задната цевка на ресиверот се разликуваат и се движат помеѓу 1 1/4, 2 и 2 1/2 инчи.

Само погрижете се вашиот додаток за прицврстување на ресиверот да одговара на големината на овој влезен квадрат на цевката и направете проверете дали неговите спецификации ја исполнуваат апликацијата за која имате намера да ја користите кога влечете приколки или автомобили.

Gooseneck Hitch

Наместо да ја користите куката за држач за топката на задниот ресивер, може да се одлучите да ја користите оваа прицврстувачка игла на креветот на пикап. Оваа поставка е порано позната како механизам за кука со гуска грла и генерално обезбедува многу поголема стабилност при влечење големи приколки или носачи на товар.

Да не зборуваме дека тоа е еден од најиновативните начини за користење држачи за топчиња за да се зголеми ефикасноста на влечењето . За разлика од држачите за топчиња на задните приклучоци за прием, куката за приколка со гуска грла го користи позиционирањето надозволете приколката и влечното возило да се навикнат на максималните оценки за тежина.

Со оглед на тоа што ресиверот за кука е поставен над задната оска, приколката и возилото се балансираат кога патувате. Како резултат на тоа, не мора да се грижите за негативните ефекти од тешката приколка што нанесува поголема тежина на задниот дел од вашиот пикап камион. Може да го максимизирате својот бруто капацитет на тежина на приколката и капацитетот на влечење на вашето возило за влечење.

5-та кука на тркалото

Како и механизмот на гуска, така и на приколката на 5-то тркало ресиверот го користи позиционирањето за да ја максимизира ефикасноста на опремата за влечење. Меѓутоа, за разлика од повеќето делови за кука за приколка, поставувањето на 5-то тркало не содржи кука топка. Наместо тоа, користи специјализирана опрема што се монтира на креветот на пикап камион.

Како што може да забележите од поставувањето на овој ресивер со кука, ги ограничува возилата за влечење што се компатибилни со него. Возилото за влечење мора да биде исклучиво пикап што може да го жртвува креветот на камионот за да остави простор за кукањето на приколката на 5-то тркало.

Исто така, за да го замени тоа што нема држач за кука, спојката на приколката на 5-то тркало има отвор што се заклучува со клин на приколката. Исто како и со поставувањето на гускаво грло, куката за приколка поставена на врвот на задната оска во голема мера ја максимизира ефикасноста на влечењето.

Крепка за распределба на тежината

Ако можете' т жртвувајте го товарот на вашиот камионски креветпростор или ако возите SUV и не можете да користите механизми за прицврстување на приколката, како што се гускаво грло или 5-то тркало, која е најдобрата опција за максимална ефикасност на влечење?

Да се ​​одлучите за кука за распределба на тежината може да направи чуда за вас. Оваа спојка за приколка користи сосема поинаков механизам за рамномерно влечење надвор од опсегот на тежина што се очекува од вашето возило.

Наместо да бидат поставени точно над задната оска, овие спојки за распределба на тежината имаат поставки што користат пружински шипки за поместување тежината и рамномерно распоредете ја помеѓу автомобилот и приколката или самиот носач на товар. Покрај тоа, сигурносните синџири се навикнуваат да ја зацврстат приколката на место за да се избегне катастрофа како што е да се оддалечите кога сте на пат доколку нешто се случи.

Главната придобивка од оваа приколка е тоа што не ве ограничува во условите на возилото за влечење што можете да го користите. Во исто време, можете да ја максимизирате бруто тежината на приколката и капацитетот на влечење на влечното возило што сакате да го користите. Тогаш, пикапите може да имаат повеќе простор за багажници за велосипеди и други видови товар што можеби ќе треба да ги превезувате од место до место.

Pintle Hitch

Pintle Hetch се многу безбедни кога имаат цврста точка за монтирање на влечното возило, како што е рамката на автомобилот. Некои ја доградија куката и спојката за приколка за да се навикнат со задната цевка за приемник цврсто прицврстена на рамката на возилото. Наместо да монтирате топка за влечењекука, куката за шипки може да се користи како замена за оваа компонента.

Единствената мана што ја има овој тип на кука за приколка е тоа што можеби нема да биде мазно искуство на влечење бидејќи металот може да испушта звук. Меѓутоа, ако сакате безбедно да влечете, нема да тргне наопаку со безбедно фиксирана брава за механизам.

Најдобриот дел е што оваа кука за приколка е изработена од цврст челик со сигурносни синџири за да го направи вашето поставување на влечење рамномерно посигурен. Сите овие карактеристики ги прават куките за шипки погодни за вистинско тешко влечење.

Различни класи на приколки за приколки

Иако постојат различни типови механизми за прицврстување на приколката, различни класификациите, исто така, влијаат на јачината на кукањето на приколката и на апликациите за кои може да се користи при влечење - вкупниот износ на класи во приклучоците за приколки изнесува 5 и 2 поткласификација.

Пред да одлучите за куката што ќе ја користите, проверете дали класата ги исполнува спецификацијата за наменетата употреба за безбедно и непречено искуство со влечење. Исто така, не прави компромиси со спецификациите на класата поради цена или практичност. Но, што значат овие часови? Еве детален преглед на секоја класа на кука за влечење и како тоа влијае на вашето искуство со влечење.

Класа 1

Помалите возила немаат голем капацитет на влечење, па затоа тие генерално се опремени со кука за приколка од класа 1 со додаток за држач за топка. Со такви поставки, виеможе да добие бруто тежина на приколката од околу 2.000 фунти со помош на квадратен додаток за прицврстување на ресиверот составен од држач за топка и потенцијално дополнителни додатоци како што се багажници за велосипеди.

Класата 1 приклучоци се погодни за седани и мали SUV возила со кросовер. Квадратната цевка на приемникот има тенденција да биде со големина 1-1/4" x 1-1/4". Понекогаш, овие спојници имаат јазик за директно монтирање на кукачка топка наместо да имаат ресивер со квадратна цевка што нуди одредена флексибилност на носачот на топката што се користи на возилото за влечење.

Меѓутоа, вреди да се запамети дека типот употребениот држач за топче нема да влијае на капацитетот на влечење. Наместо тоа, влечното возило секогаш ќе има фиксен капацитет на влечење во зависност од спецификациите на производителот, како што се вртежниот момент и излезната моќност.

Класа 2

Класа 1 и 2 брави се слични по дизајн. Главната разлика е во тоа што вториот има поголем капацитет за тежина кога се споредува рамо до рамо. Тоа е затоа што тие се дизајнирани на ист начин. Механизмите за прицврстување од класа 2 се генерално компатибилни со спојници за монтирање на топка или багажник за велосипеди што се вклопува во квадратна цевка од 1-1/4" x 1-1/4".

Во повеќето случаи, механизмите за прицврстување приколки од класа 2 добие оцена за влечење приближно 3.500 фунти, но тоа зависи од возилото за влечење. Повеќето возила што користат ресивери компатибилни со кукавица од класа 2 се патнички автомобили, мини комбиња, компактни теренци и некои пикапи кои не се користат за тешко влечење. Покрај тоа,можете лесно да повлечете мали приколки и камперски RV со спојници од класа 2.

Класа 3

Ако барате нешто од помалите рекети, но не премногу претерано , класа 3 накуцване сте покриени! Механизмите од 3-та класа одат малку подалеку од приклучоците од класа 2, со значително повисока бруто тежина на приколката која достигнува 8.000 фунти. Тоа се постигнува преку ресивер со квадратна цевка од 2" x 2" наместо стандардниот 1/4" x 1-1/4" што се користи за приклучоци од класа 1 и 2.

Ресиверот со квадратна цевка е исто така компатибилен со Поставки за распределба на тежината кои би можеле да ви помогнат да влечете околу 12.000 фунти ако вашето возило и приколка се подготвени за задачата. Може да најдете спојка за приколка од класа 3 на пикапи и теренци со пристоен капацитет за влечење. Некои пикапи со подготвителен пакет за влечење имаат стандардно спојување од класа 3 од фабриката.

Класа 4

Класа 4 се споредливи со механизмите од класа 3 бидејќи тие користете слично поставување на ресивер со квадратна цевка од 2" x 2". Сепак, класата 4 е чекор понапред од својот претходник и нуди поголем капацитет за тежина во зависност од капацитетот за влечење на возилото.

На пример, можете да влечете приколка што има максимум 10.000 фунти користејќи кука од класа 4, под услов да е компатибилен со вашето подесување.

Исто така види: Зошто мојот автомобил се прегрее со нов термостат?

Слично како и приклучоците од класа 3, можете да користите кука за распределба на тежината на приемниците од класа 4 за да ја максимизирате ефикасноста на влечењето. СоМеханизмот за прицврстување за распределба на тежината, можете да го зголемите капацитетот на влечење до 12.000 фунти за возилата за влечење пикап оценети за оваа активност. Оваа класа на приколки најчесто се наоѓа во SUV и пикап камиони.

Класа 5 - XD

Кремот за приколки за приколки е механизми од класа 5. Овие механизми обезбедуваат повеќе моќ отколку што можете да замислите, што може да влече до 20.000 фунти во зависност од капацитетот на влечното возило. Во исто време, овие приклучоци се подкатегоризираат како Xtra Duty (XD) или Commercial Duty (CD), при што вториот има оптимален капацитет за влечење.

Наместо да користите ресивер со квадратна цевка од 2" x 2", Коцките од класа 5 имаат ресивер од 2-1/2". Со овој вид ресивер, можете да закачите механизам за шипки или други делови за кука за приколка погодни за вашата специфична апликација. Покрај тоа, имате флексибилност да користите висококвалитетни додатоци за да ги задоволи вашите потреби за влечење.

Класа 5 - ЦД

Како што сугерира името, приколките Commercial Duty често се користат за вистинско тешко влечење. Оваа приколка кука може да се навикне со широк спектар на додатоци од цврст челик што може да носи големи товари, како што се приколки за добиток или луксузни кампери RV. притисок.

Можете и да ја опремите вашата приколка со кука за распределба на тежината за да ја контролирате приколкатаподобро и максимум од номиналниот капацитет на тежина. Тоа е најдобрата класа меѓу сите класи на кука за приколки, компатибилна со држачи за топчиња и други додатоци. Дополнително, добивате специјализирани приклучоци од стандардниот ресивер од класа 5, како што се кука за гуска и приколка на 5то тркало.

Често поставувани прашања

Сега кога знаете што кука е и најдобрите за различни апликации, еве неколку дополнителни информации за механизмите на кукање на приколката во оваа кратка листа со често поставувани прашања.

За што се користат приклучоците за влечење?

Конките за влечење се користат за влечење различни видови приколки кои извршуваат разновидни задачи. На пример, една од најчестите употреби на механизмите за кукање на приколката вклучува влечење на камперски RV. Од друга страна, можете да влечете приколки со рамно лежиште или добиток во зависност од капацитетот на влечење на вашето возило и бруто тежината на приколката.

Што е стандардна кука за влечење?

Најстандардната кука за приколка е куката за монтирање на топката, која се користи за различни апликации. Во повеќето случаи, држачот за кукачка топка е компатибилен со повеќето приемници со квадратна цевка, па дури и е стандарден кај некои возила како браник. Сепак, другите приклучоци за приколки обично се наменски направени и не се во согласност со стандардниот дизајн.

Конечни мисли

Изборот на најдобрата спојка на приколката треба да направи значителна разлика во

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.