Кои се разликите помеѓу DOHC & засилувач; SOHC?

Christopher Dean 20-08-2023
Christopher Dean

Типот на моторот често се зема во предвид и тоа може да се заснова на горивото што го користи, стилот на цилиндарот, коњските сили, вртежниот момент и многу други работи. Во оваа статија ќе го разгледаме изборот помеѓу SOHC и DOHC.

Оние кои имаат посебен интерес за сите работи во автомобилската индустрија можеби веќе знаат што значат овие иницијали, но за оние кои не го знаат тоа ќе го објасниме денес. Ќе погледнеме и како овие две се разликуваат и која би можела да биде најдобрата опција за вашето следно купување автомобил.

Што е брегаста осовина?

Ќе започнеме со адресирање на C во SOHC & DOHC, ова значи брегаста осовина. Во суштина, брегаста осовина е дел од вашиот мотор кој е одговорен за отворање и затворање на различни вентили. Не се само доводните вентили туку и издувните гасови и тоа мора да го прави синхронизирано и прецизно.

Малите испакнатини на брегаста осовина се она што го активира отворот на специфични вентили. Ова ќе осигури дека моторот го прима воздухот што му е потребен за да работи што е можно поефикасно.

Општо земено, направен од легура на леано железо или стврднат челик, тој се ротира или со временски ремен или со синџир. Се поврзува со овој ремен со запчаници, а исто така и со брегаста осовина на автомобилот. Ова им овозможува да работат во дует за подобри перформанси.

Исто така види: Како да ја пронајдете вредноста на отпадот од каталитичкиот конвертор користејќи го серискиот број

Која е разликата помеѓу моторот DOHC и SOHC?

Разликата помеѓу овие два мотори е една од едноставните количини во поглед надо брегастите вратила. Единечното надземно брегасто вратило (SOHC) има едно додека двојното надземно брегасто вратило (DOHC) има две. Овие брегасти вратила се наоѓаат во главата на цилиндерот и повеќето модерни возила спаѓаат во една од овие две категории.

Очигледно има предности и недостатоци на двете опции, така што во следните делови ќе ги разгледаме подетално двата типа на Поставки на брегаста осовина.

Поставување на единечна брегаста осовина

Во еден мотор на брегаста осовина не изненадувачки добивате само една брегаста осовина во главата на цилиндерот. Во зависност од типот на моторот, оваа брегаста осовина ќе користи или следбеници на камери или ротирачки краци за отворање на вентилите за довод и издувни гасови.

Најчесто овие типови мотори ќе имаат два вентили, по еден за довод и издув, иако некои може да имаат три, а два од нив се за издувни гасови. Овие вентили се за секој цилиндар. Одредени мотори може да имаат четири вентили во секој цилиндар, на пример, 3,5-литарскиот мотор на Хонда.

Без разлика дали конфигурацијата на моторот е рамна или во V, ќе има две глави на цилиндрите и последователно две брегасти вратила.

SOHC добрите SOHC лошите страни
Едноставен дизајн Ограничен проток на воздух
Помалку делови Помалку коњски сили
Едноставно за производство Ефикасноста трпи
Помалку скапо
Цврст среден до низок опсегВртежен момент

Поставување на двојна надземна брегаста осовина

Како што споменавме и не е изненадувачки, моторот од типот DOHC ќе има две брегасти вратила на секоја глава на цилиндерот. Првиот ќе ги вклучи вентилите за довод, додека другиот ќе се грижи за издувните вентили. Ова овозможува четири или повеќе вентили по цилиндар, но генерално најмалку два за влез и издув.

Исто така види: Екранот на допир на Subaru не работи

DOHC моторите обично користат или корпи за подигање или следбеници на камери за да ги активираат вентилите. Во зависност од тоа колку глави на цилиндри има моторот секој од нив ќе има две брегасти вратила. Подобро проток на воздух Покомплицирано Поддржува подобри коњски сили Потешки за поправки Зголемениот врвен вртежен момент бара повеќе време за производство ги зголемува ограничувањата на вртежи чини повеќе Овозможува ефикасни технолошки надградби

Што е најдобро, DOHC или SOHC?

Значи, големото прашање е која конфигурација е најдобро и кое да го изберете? Како и кај сите автомобилски работи, секогаш ќе има две страни на аргументот, така што на крајот изборот му припаѓа на купувачот. Меѓутоа, ќе направиме малку повеќе споредба за можеби да ви помогнеме да донесете информирана одлука.

Кое е најефикасното гориво?

Кога станува збор за ефикасноста на горивото ако сте имале ист модел на автомобил со DOHC идруго со SOHC би имал аргумент за подобра економичност и на двете. На пример, SOHC би бил полесно возило од DOHC, така што би требало да има подобра економичност на горивото. Меѓутоа, DOHC би имал подобар проток на воздух и би бил поефикасен врз основа на тоа, но помалку поради тежината.

Вистината е дека тоа е случај до случај и најдобро би ја разгледале опцијата што може да го бара најдоброто економичност на горивото ако тоа е нешто што го наградувате. Ова може да спаѓа во која било категорија на брегаста осовина.

Трошоци за одржување

Општо земено, имаме јасен победник кога станува збор за пониски трошоци за одржување, а тоа е поставувањето на SOHC. Има помалку делови што треба да тргнат наопаку и поставувањето е поедноставно. DOHC моторот има комплексен ремен или погон на ланец што ќе придонесе за потенцијалните трошоци за одржување.

Перформации

Откако го презема водството, SOHC мора да гледа како DOHC ги израмнува работите повторно. Кога станува збор за перформансите, поставувањето DOHC е само подобро. Дополнителните вентили создаваат подобри перформанси и додадениот проток на воздух навистина прави разлика.

Тајмингот на системот DOHC е исто така попрецизен и контролиран од оној на поставувањето SOHC. Во суштина, двојните брегасти вратила само создаваат посилен мотор со подобри перформанси.

Цена

Друга лесна победа за поставувањето SOHC без прашање е тоа што е поевтин од верзијата DOHC. SOHC е поедноставен за правење и чини помалкупари и е поевтино за одржување. Кога станува збор за DOHC, тоа е покомплицирано, вклучува повеќе делови и едноставно чини повеќе за да се соберат.

Одговорност

DOHC повторно ќе го затвори јазот во однос на одзивноста и општата мазност на системот. Дополнителните вентили во поставувањето DOHC прават работите да работат понепречено и да добиваат подобар одговор од само едното брегаста осовина.

Конечна пресуда

Сето ова ќе се сведе на она што го сакате од вашата возило најмногу. Ако едноставноста на одржувањето и целокупните пониски трошоци се важни за вас, тогаш можете да изберете поставка за единечна надземна брегаста осовина. Меѓутоа, ако сакате подобри перформанси и подобрен квалитет и сте спремни да ја платите цената Двојните надземни камери може да бидат вистинскиот начин.

Поевтин автомобил што има помалку елементи за расипување во споредба со поскапите со подобри перформанси автомобил кој има повеќе потенцијални проблеми што може да се појават. Тоа е тежок повик освен ако не сте цврсти во вашите преференции. Се надеваме дека бевме корисни во нашата денешна статија и сега ги разбирате разликите помеѓу двата системи.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување, и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за даправилно наведете или наведете како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.