Што е Род Нок & засилувач; Како звучи?

Christopher Dean 26-08-2023
Christopher Dean

Во оваа статија ќе разгледаме многу посебен звук и проблем што навистина сакате брзо да го поправите. Овој нов звук може да укаже на проблем познат како тропање на прачка. Името може да предизвика кикот, но ова не е за смеење, бидејќи ќе видите ако читате понатаму.

Како звучи Род чука?

Ќе започнеме со опишување на звукот што треба слушајте ако се сомневате дека тропа прачка. Она што сакате да го слушнете се силни удари кои доаѓаат од вашиот мотор кога го вртите и потоа испуштате гас. Тоа конкретно може да се случи веднаш откако ќе го испуштите гасот.

Што е чукање на прачка?

Значи, што точно е чукање на прачка? Па, тоа е длабок рап звук што произлегува од внатрешноста на вашиот мотор. Тоа е генерално предизвикано од истрошени или оштетени лежишта на шипки. Ова може да создаде прекумерна празнина за лежиштата на поврзувачката прачка што овозможува повеќе движење од нормалното.

Шумата се создава кога клиповите ја менуваат насоката и премногу подвижните поврзувачки прачки завршуваат удираат внатрешната површина на моторот. Тоа е звук на метал на метални удари, создавајќи нешто што звучи како шум на тропање од длабоко во моторот. Ќе се влоши колку потешко го вртите моторот.

Што може да го предизвика звукот на чукање на шипката?

Треба да се забележи дека не сите звуци на тропање од моторот се удари на шипката, па затоа во овој дел ние ќе погледне малку подлабоко во некои од можнитепричини за внатрешен звук на тропање на моторот. Ако имате среќа, проблемот нема да биде чукање на прачка, туку проблемот полесно да се реши, затоа прочитајте понатаму.

Истрошени лежишта

Ако звукот е удар на прачка, тогаш причината може да бидат само истрошените лежишта, нема друга причина. Клиповите се движат нагоре и надолу во моторот ротирајќи го коленестото вратило додека го прават тоа. Овој процес ја пренесува моќта на моторот на тркалата на автомобилот и создава импулс напред.

Легерите помагаат движењето на клипот да остане ограничено, мазно и контролирано, но како што се истрошија, тие можат тргнете се од позиција. Ова ќе влијае на клиповите бидејќи сега веќе не се ограничуваат. Тие ќе почнат да штракаат на коленестото вратило создавајќи звук на тропање.

Гориво со низок октан

Кога чукањето на шипката не е чукање на прачка? Можно е кога се работи за чукање со детонација. Звукот на чукање од детонација наликува на чукање на прачка, така што очигледно ова може да биде алармантно.

Моторот работи најдобро кога мешавината од гориво и воздух е добро избалансирана, предизвикувајќи една детонација со секој цилиндар на моторот до претходно поставено време . Ако смесата е исклучена, можно е детонацијата да се случи неправилно и можна истовремено во два цилиндри одеднаш. Ова ќе создаде бучава од тропање во моторот.

Овој проблем може да биде предизвикан ако вашето гориво има премногу ниско ниво на октани. Постојат неколку причини зошто тоа може да се случи од расипан бензин докористење на погрешен тип на гориво. Ако на пример имате автомобил со високи перформанси, но користите основен бензин, може да добиете удар од детонација.

Ако не го возите автомобилот подолг период, гасот во резервоарот исто така може да се распадне и да изгуби дел од потенцијата. Резултатот би бил ист, октанско ниво премногу ниско за ефикасно да работи вашиот мотор. Ако вашиот проблем е октанот, добивањето свежо гориво и вистинскиот тип може да го запрат бучавата од чукање.

Слаб тајминг

Како што споменавме, не само што односот гориво и воздух мора да биде соодветен за моторот, но цилиндрите треба да согоруваат во правилен редослед и во вистинско време. Ова исто така може да предизвика удари од детонација и тоа е предизвикано затоа што свеќичките не палат во вистинската секвенца.

Кога тајмингот е исклучен, свеќичката може да не ја заврши својата работа оставајќи гориво и воздух во цилиндарот што може се запали кога следниот најблизок цилиндар ќе се запали правилно со што тие се случуваат во исто време. Резултатот ќе биде удар од детонација.

Ќе мора да ја дијагностицирате причината за проблемот со тајмингот што може да биде работна свеќичка или проблем со ременот за мерење на времето. Штом ќе се поправи, тајмингот ќе се врати во нормала и чукањето треба да престане.

Исто така види: Не работи групата инструменти Ford F150 (со поправка!)

Затегнувачи/макари на ременот

Од внатрешноста на кабината на автомобилот тешко е да се разликува ударот од внатрешноста на моторот од бучавата создаден надвор од него на друго место под хаубата. Една таква причина може да бидат оштетените затегнувачи имакари што се користат за држење на ремените затегнати.

На придружниот ремен, на пример, му е потребна вистинската количина на напнатост, но ако затегнувачите или макарите предизвикуваат негово олабавување, може да слушнете шум на тропање. Тоа е всушност звук на шлаканица, штракање или кликање, но може да звучи како тропање додека возите.

Кога ременот ја има правилната напнатост, тој ќе се движи непречено и тивко, па ако појасите ви се одврзани, може да биде проблем со затегнувачот или макара. Ќе треба да го замените навредливиот дел кој може да биде самиот ремен доколку се истроши или се испружи.

Сензор за лош удар

Има дел во моторот познат како сензор за тропање а неговата работа е да слуша за звуци на тропање во моторот. Кога ќе детектира таков звук, ја предупредува електронската контролна единица на автомобилот (ECU) која ќе се обиде со корективни дејства за да го запре звукот. Ова може да биде менување на мешавините на гориво или некоја слична промена.

Ако сензорот за тропање не пријави звук на тропање, тогаш можеби е лошо и треба да се замени. Без влезот од овој сензор, ECU не знае да го поправи звукот на тропање, така што ќе продолжи и може да доведе до оштетување на моторот.

Прашања со мешавината на горивото

Веќе ја споменавме мешавината на горивото како можна причина за чукање на моторот, но не конкретно за причините што мешавината може да биде исклучена. Тропањето се случува со чиста мешавина на гориво што значи дека има премалку гориво вокомори.

Причините поради кои можеби нема доволно гориво може да се поврзани со неисправен сензор за O2, лоши инјектори за гориво, расипана пумпа за гориво или проблем со сензорот за масовен проток на воздух (MAF). Ова значи дека тоа може да биде еден од неколкуте проблеми, но штом ќе го решите проблемот, чукањето треба да престане.

Има ли други симптоми на Род Кнок?

Досега веројатно мислите дека сите мора да се продолжи кога дијагностицирањето на вистинскиот удар на шипката е самиот звук. Ова е очигледно загрижувачко бидејќи како што истакнавме неколку други работи можат да предизвикаат сличен звук.

Проблемот со кој се соочуваме е проблемот што предизвикува тропање на шипката, се случува длабоко во моторот, така што не можеме да ги видиме деловите што може да се носи без да се отвори. Сепак, постои уште една индикација за тропање на шипката што вреди да се забележи.

Настрана од звукот на тропање што веќе го опишавме, ќе видите и низок притисок на маслото. Тоа е најзабележливо кога за прв пат ќе го стартувате моторот и може дури да ви даде сијаличка за проверка на моторното масло. Ако светлото остане запалено неколку минути, но потоа се исклучи, ова може да биде показател дека звукот на чукање е најверојатно чукање на прачка.

Колку чини да се поправи чукањето на шипката?

Ние Ќе започнеме со тоа што ќе речеме дека другите причини за звукот на чукање на моторот ќе бидат поевтини за решавање од чукањето на шипката. Така, ќе сакате да ги истражите сите можности само за да бидете сигурни дека го имате правотопроблем.

Сè што е поврзано со клипните шипки ќе биде скапо само поради трудот вклучен дури и во пристапот до овие делови толку длабоко во вашиот мотор. Грубо кажано, нема да добиете промена од трошењето 2500 долари ако проблемот е чукање на прачка и веројатно ќе платите многу повеќе од тоа.

Цените може да варираат во зависност од видот на автомобилот што го имате и степенот на оштетување. Колку подолго го игнорирате чукањето на шипката, толку поголема ќе биде вашата сметка за поправка. Може дури и да достигне точка каде што штетата е толку лоша, купувањето нов мотор може да биде вашата единствена опција. Бидејќи ова е многу скапо, може само да го отфрлите автомобилот и да добиете нов.

Можете ли да возите со чукање на прачка?

Тропањето во полето на моторот може да биде знак за неколку прашања, вклучително и тропање на прачка и речиси сите од нив се сериозни ако не се решат брзо. Моторот може да работи и автомобилот може да продолжи, но вие живеете како што вели поговорката во позајменото време.

Ако добиете звук на тропање во моторот, треба веднаш да започнете да ја барате причината. Ако имате среќа, можеби тоа беше само евтин гас и можете да користите октански засилувач за да го решите проблемот. Ако нешто не е во ред со моторот, мора да го поправите ова.

Со текот на времето, лошото палење во цилиндрите може да предизвика оштетување, а ако клипните лежишта се влошат, може да дојде до сериозно оштетување во внатрешноста на вашиот мотор. Моралот на приказната е да го направите вашето следно возење до механичар за да го добиетепроблемот е решен.

Заклучок

Чукувањето на шипката е главен проблем во вашиот мотор кој мора брзо да се поправи. Има и други работи што можат да го имитираат овој дефект, кои се помалку застрашувачки, но ако навистина се сомневате дека чука прачка, не треба да одложувате да дејствувате по проблемот.

Исто така види: Како да влечете автомобил со камион: Водич за чекор по чекор

Лошите лежишта на клипот само ќе се влошат и ако клиповите се тресат може да бидете на пат до катастрофален дефект на моторот. Тоа нема да биде евтин поправка, па дури може да се одлучите да земете нов автомобил наместо да фрлате пари на веќе старо возило.

Поврзете или упатете ја оваа страница

Трошиме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.